Bröllopet – En av vår tids sista ritualer?

22 oktober 2019 admin

Vi har ganska få gemensamma ritualer i dagens samhälle.
Eller?
I takt med att vi har blivit allt mer individualiserade, eller kanske är isolerade ett bättre ord, så försvinner också ritualerna. 

Istället ersätts de med… ja vad? 
Rutiner?
Inte för att det är något fel på rutiner. De är ju faktiskt som nedbantade ritualer: Vi upprepar saker för att de förenklar vardagen, och även för att rutiner gör att vi känner igen oss. Och är det något vi människor gillar, kanske alltför mycket, så är det att känna igen oss från ena dagen till den andra.

Man skulle kunna säga att våra förfäder faktiskt kämpade för rutin.
I naturen är ju nämligen överlevnad standardläget. Att inte veta vad nästa dag har i sitt sköte. Kommer det att finnas mat och husrum även idag?
Rutinen kom i form av det agrara samhället, och sedan civilisationen, och vände allt det där på ända.

Problemet är väl att det verkar som om att vi har blivit alltför fästa vid rutiner och säkerhet.
För vi människor är gjorda för att utmanas. Kanske inte till den mildra grad att vår överlevnad hänger på det, men däremot att vi ska pusha vår bekvämlighetszon.

Men för att återknyta till detta med ritualer, och att pusha sin bekvämlighetszon: Låt oss snacka bröllop.

Bröllop är nämligen en av de sista ritualerna som vi har kvar i samhället. Det är ett tillfälle när vi träffas med vår ”stam” – våra nära och kära – och går igenom en ceremoni som sträcker sig långt tillbaka i historien. 
Varje bröllop är förstås unikt. Fråga till exempel Marcus Schoenherr, bröllopsfotograf i Borås, så kan han garanterat berätta hur varje ceremoni som han fångar med kameran är helt olik den andra. 

Gemensam nämnare är dock att det handlar om en ritual där två människor firar kärleken som de delar. 

 

Fler nyheter